top of page

Една сбъдната мечта

08.04.2021

Ново Bitmap изображение.bmp

Бейрут. Всеки е чувал за него. В представите на почти всеки човек това е град на разруха. Това не е било винаги така. Ливан е бил перлата на арабския свят. Култура, изкуство, красота, мода. Да, мода!

Моят дядо Жорж Хабре е бил дизайнер висша мода в арабския свят преди 60 години. Обожавал е работата си, обличал е дамите, с вкус и премереност, създавал е елегантност, за която дори и не подозирах.

Моят дядо остава полусирак на 11 години, губи баща си. На тези години му се е наложило да започне работа, за да издържа семейството си и да напусне училище. Започва като помощник-строител. Било му е трудно. Всеки ден вървял по 10-15 км до работата си и обратно до дома, но знаел, че от него зависи прехраната на семейството му и това му давало сили.

След няколко години, негов приятел му помага да смени работата и така дядо започва да работи като помощник-шивач. Научава занаята. Пораства, жени се за моята прекрасна баба и създава свое ателие, където започва да шие дамски дрехи. Около 20 човека работят за него по онова време.

Започва да пътува до Европа 4 пъти в годината, за да се запознава с модните тенденции. Интересува се от изкуството на най-големите моделиери - Кристиан Диор, Ив Сен Лоран, Шанел. Купува висококачествени платове, от които създава дрехи уникати. Създава и свои колекции. Първоначално започва да шие рокли за принцесите на Кувейт. Той е бил единствения чужд мъж, допускан в покоите на принцесите, за да им взима мерки. След това е изпращал ушитите облекла по самолет.

Така моят дядо, с много труд, последователност и любов към модата се утвръждава като дизайнер висша мода в целия арабски свят.

Моят творчески път започна през 2017 година, когато един ден усетих, че Цветовият анализ и Личен стил на обличане са посоката, която искам да следвам. Не знаех от къде да започна, но пътя си ме водеше. Намерих академия по стил в Лондон, записах се, обучих се, организирах процеса на работа и започнах. Всичко, от което имах нужда, беше пред очите ми, в ръцете ми, просто трябваше да си го поискам и се появяваше. Така е и до днес. Сякаш една невидима сила е винаги зад гърба ми и ми помага, може би е той, моят дядо.

През 2018 година реших да замина за Бейрут, за да посетя роднините си. Обичам ги тези хора. Тогава поисках да ми разкажат всичко, каквото си спомнят за дядо ми и най-важното - исках снимки. Исках да видя какви дрехи е създавал, какъв стил, как са били ушити. Получих много повече. Моята баба позволи да отключим гардеробите, които стояха заключени с години. Там тя пазеше спомените си. Спомените от една голяма любов. Намерих снимки, но намерих и дрехи. Уникални кройки, невероятни материи, които се бяха запазили десетилетия. А как бяха ушити... Спомням си как гледах дрехите, не смеех да ги докосна. Попивах всяко едно изображение в главата си, галех ги с поглед.

Известно време преди да замина за Ливан, работех върху изписването на името ми и логото. Избрах шрифт, който показах на приятели. Беше красив. А сега моят разказ се връща там, пред гардероба с дрехите, които бе ушил дядо за моята баба ...

Свалих няколко от закачалките и започнах да ги оглеждам. Нещо сякаш ме водеше. Започнах трескаво да търся етикет...и намерих. Habre - изписано със същия шрифт, който бях избрала преди няколко седмици за изписването на моето име, за работата, която обичах. Не знам как да опиша какво усетих в този момент. Как беше възможно? Сълзите закапаха, а аз буквално се строполих на леглото и заридах. В този момент аз знаех - това е моята работа, моята мисия. На прав път съм и той ме подкрепя, въпреки че вече не е сред живите.

Оттам насетне, няма сила, която да ме спре. Обожавам работата си. Върша я с любов. Искам да съм част от трансформацията на моите клиенти. Цветовият анализ и Личния стил на обличане са промяната във външния вид, но аз знам, че доверилите ми се ще стигнат по-надалеч и по-навътре - към себе си. Защо ли? Защото аз търся. Търся причините, поради които клиента избягва или не вижда 'неговите' си цветове, 'неговият' си стил на обличане, себе си. В този смисъл, аз работя не само с външния вид на човека, но и с душата му, разбира се, ако ме допусне. Не съм учила за това, но усещам. Имам силна интуиция и мога да обясня на клиента ми защо е избягвал неща свързани с външния му вид и защо му е трудно да приеме промяната. Поради тази причина, работата ми с клиента не приключва след консултацията. До него съм в промяната, дори ако тя продължи година, но резултатите са зашеметяващи. Разкриват се едни невероятни жени и мъже, облечени със стил, греейки с цветове, свързали се с личната си сила и постигнали вътрешен баланс, готови за следващите предизвикателство и промяна, които ги очакват. Затова обичам работата си. Защото е красива, трансформираща и дълбока.

С любов,

Анна Хабре

bottom of page