top of page

За Дамите - как да избираме и носим чорапогащник
01.09.2021

В предишна статия писах как мъжете да избират чорапи за тяхното облекло.

Този път фокуса ще е върху дамите - как да избират и носят чорапогащи?

С или без чорапогащи? Зависи много от тъканите на дрехите, както и от дължината на полата/роклята, късите панталони. Официални рокли и поли изглеждат по-добре с чорапогащи; ежедневните може да се носят и без тях, освен ако дрескода не ги изисква. Плътните чорапогащи могат да се носят с мини пола, но няма нужда от чорапогащи с дълги поли.

А за сандалите - с или без чорапогащи? Бих казала, че зависи от отворената обувка. На пазара се предлагат чорапогащи без пръсти, които биха могли да се ползват.

Каква плътност (DEN)? За дрехи за специални случаи, както и за офис облекло, са подходящи фини чорапогащи - 8, 10, 15 и 20 DEN. Стоят по-елегантно и по-секси. Подходящи за ежедневието са 40 и над 40 DEN.

Цветните чорапогащи, както и тези с мотиви, оптически уголемяват бедрата. Използвай ги само, ако имаш дълги и слаби крака. В противен случай, използвай тъмни цветове или едноцветни.

С плътни и матирани чорапогащи краката ще изглеждат по-слаби, докато чорапогащникa с блясък ще има обратния ефект.

За обувки с дебел ток са подходящи плътни чорапогащи, а за обувки с ток тип 'Стилето' ползвай фин с 8, 10 или 15 DEN. За ботуши най-подходящи са чорапогащи с и над 60 DEN.

Не забравяй, че чорапогащите не трябва да бъдат по-тъмни от обувките. Забрави за комбинацията черни чорапогащи с бели обувки.

За важни събития бих препоръчала винаги да се носят резервни чорапогащи в чантата. Бримките не изглеждат добре.

За да издължиш оптически силуета на тялото, можеш да съчетаеш в един цвят чорапогащите и обувките. 

bottom of page